Yrityksen myynti käytännössä

Yrityksen myynti on iso päätös, joka vaatii huolellista suunnittelua ja oikeiden asiantuntijoiden tukea. Myyntiprosessi sisältää useita vaiheita, joiden ymmärtäminen auttaa yrittäjää saavuttamaan parhaat mahdolliset ehdot ja varmistamaan sujuvan siirtymän uudelle omistajalle. Myös verotuksen vaikutus yrityskauppaan kannattaa selvittää ennakkoon asiantuntijan kanssa.

1. Yrityksen myyntikunto

Myyjän on ensin selvitettävä mitä hän haluaa myydä; myydäänkö yritys vai liiketoiminta, vai pelkästään osa liiketoiminnasta.

Jos yrityksellä on kiinteistö, myydäänkö myös kiinteistö vai halutaanko se erottaa pois yrityskaupasta, ja mahdollisesti ostaja jäisi vuokralle. Tällöin pitää määritellä vuokran suuruus, joka tietenkin vaikuttaa myytävän osan kannattavuuteen. Jos yrittäjän auto on ollut yrityksen omistuksessa, sisältyykö se yrityskauppaan.

Ostaja haluaa myös nähdä selkeät tilinpäätökset, tuloslaskelmat ja taseet viime vuosilta. Kaikkien merkittävien sopimusten tulisi olla kirjallisia ja helposti saatavilla.

Ennen myyntiä yrityksen on oltava houkutteleva ostajille. Tämä tarkoittaa, että yrityksen taloudellinen tilanne on selkeä, liiketoiminta on vakaa ja mahdolliset riskit on minimoitu.

2. Arvonmääritys

Arvonmääritystapoja on useita ja myyjällä on usein hintatavoite siitä, mitä hän tavoittelee yrityksen myynnistä. Oleellista on kuitenkin, mitä ostaja on valmis yrityksestä maksamaan ja mihin hän saa rahoituksen

Ostajan näkökulmasta tärkeä tekijä on takaisinmaksuaika – kuinka kauan kestää, että investointi maksaa itsensä takaisin. Eri ostajien näkemys ja maksukyky hinnasta voi olla hyvinkin erilainen. Ostajalle arvo on kuitenkin tulevaisuuden tuotoissa.

Kirjallinen arvonmääritys ei ainoastaan helpota myyntiä, vaan myös tukee ostajaa rahoituksen hakemisessa. Arvonmäärityksestä on selvittävä miten arvo laskettu ja mihin se perustuu. Asiantuntijan käyttö arvonmäärityksessä auttaa realistisen hinnan löytymisessä ja sujuvoittaa yrityskauppaa.

Pienissä yrityskaupoissa usein liiketoiminnan arvo määritellään oikaistun käyttökatteen eli liiketoiminnan tuottoarvon tai substanssiarvon perusteella. Mitä parempaa tulosta yritys tekee, sen arvokkaampi se on.

Osakekaupassa, jossa myydään koko yritys, otetaan tietenkin huomioon taseen varat (vaihto-omaisuus, rahat ja saamiset) sekä yrityksen velat. Jos rahoitusomaisuutta on paljon, tasetta voidaan keventää ennen yrityskauppaa esimerkiksi omia osakkeita hankkimalla.

3. Ostajan löytyminen

Oikean ostajan löytyminen voi olla haastava ja aikaa vievä prosessi. Ostajia voivat olla kilpailijat, sijoittajat, nykyiset työntekijät tai yrittäjiksi aikovat henkilöt. Yrityksen myyjä voi aktiivisesti kartoittaa ostajia ja tiedustella heiltä, olisivatko he kiinnostuneita yrityksen ostosta

Yrityksestä voi laittaa myynti-ilmoituksen esimerkiksi Yrityspörssin nettisivuille, joka on ammattimainen ja valtakunnallinen markkinapaikka. Muitakin nettisivuja löytyy, esimerkiksi Firmakauppa.fi. Työmarkkinatori on ilmainen julkisen puolen nettisivu, jossa on työpaikkojen lisäksi yrityksille haetaan jatkajia.

Myynti-ilmoituksissa olisi hyvä olla perustiedot yrityksestä, toimipaikan sijainti ja hintapyyntö. Nämä tiedot lisäävät myynti-ilmoituksen tehoa. Toki monesti ilmoituksista ei selviä myytävä yritys ja tiedot saa lisätietoja pyytämällä.

Yritysvälittäjä voi auttaa ostajan löytymisessä ja isoimmilla välittäjillä voi olla valmiina jo yrityksen ostosta kiinnostuneita.

4. Yrityskauppaneuvottelut

Kun sopiva ostaja on löytynyt, on aika aloittaa neuvottelut ja sopia kaupan ehdoista. Ennen tietojen jakamista kannattaa allekirjoittaa salassapitosopimus, jotta yrityksen tiedot eivät päädy vääriin käsiin.

Tässä vaiheessa on viimeistään sovittava ollaanko tekemässä osakekauppa vai liiketoimintakauppa. Neuvotteluissa sovitaan kauppahinta, maksuehdot sekä siirtyvät sopimukset.

Jos yrityksessä on henkilökuntaa, lomapalkkavelat on otettava huomioon ja henkilöstö siirtyy vanhoina työntekijöinä, vaikka tehtäisiin liiketoimintakauppa.

Yrityksen toiminnan halutaan jatkuvan keskeytyksettä ja kannattavasti, joten siirtymävaiheen rooleista ja toiminnoista sekä perehdytyksestä sovitaan mahdollisimman tarkasti.

Ostaja teettää usein ennen yrityskauppaa Due Diligence -tarkastuksen, jossa käydään läpi yrityksen taloudellinen tilanne, sopimukset, velat ja muut olennaiset asiat

5. Yrityskauppasopimukset

Ennen lopullista kauppakirjaa voidaan tehdä joko aiesopimus tai esisopimus; mahdollista on tehdä myös molemmat, mutta näin toimitaan yleensä vain suurempien yrityskauppojen kanssa.

Aiesopimuksella voidaan sopia ostajalle yksinoikeus neuvotella yrityskaupasta ja siinä voidaan jo sopia kaupan ehdoista. Aiesopimus ei kutenkaan yleensä ole sitova, vaan sillä pyritään takaamaan neuvottelurauha osapuolille.

Yrityskaupassa käytettävä esisopimus on sitova sopimus, joka tehdään ennen lopullisen sopimuksen laatimista ja joka sitoo osapuolet lopullisen yrityskauppasopimukseen

Kauppakirja on yrityskaupan tärkein asiakirja, jossa määritellään kaikki kaupan ehdot. Kaikki yrityskauppasopimukset on syytä laatia asiantuntijan kanssa.

Yhteenveto

Yrityskaupan onnistuminen riippuu hyvästä valmistautumisesta, realistisesta arvonmäärityksestä, oikean ostajan löytämisestä ja huolellisista neuvotteluista. Kun nämä vaiheet suoritetaan huolellisesti ja asiantuntijoiden avustuksella, yrityksen myynti voi toteutua sujuvasti ja mahdollisimman kannattavasti.

Jos harkitset yrityksesi myyntiä, ota yhteyttä asiantuntijaan ja varmista, että prosessi hoituu parhaalla mahdollisella tavalla!

https://www.yrittajat.fi/tietopankki/omistajanvaihdos/
https://www.suomi.fi/yritykselle/muutokset-ja-kriisitilanteet/omistajanvaihdokset-ja-yrityskaupat/opas/yrityksen-myyminen
https://bisnes.fi/yrityksen-myynti/
Yrityspörssi – Ostetaan ja myydään yrityksiä. Yrityskaupat helpommin